Grosser Priel 2010

11.09.-12.09.2010

Od parkoviště u chaty Almtaler Haus se vydáváme po turistické červené trase číslo 215. Zhruba po hodině pohodové chůze míjíme ukazatel nedaleko 'zásobovací' lanovky, který nás informuje o vzdálenosti k chatě Welser Huette (2h) a k samotnému vrcholu Grosser Prielu (4h). Po chvilce míjíme místo, odkud lze za jasného bezmlžného počasí, což nebyl náš případ, v dálce spatřit chatu Welser Huette i vrcholový kříž Grosser Prielu. Ten je však bez optiky fotoaparátu téměř nerozpoznatelný. Za v tomto ročním období vyschlým kamenným korytem konečně začíná levotočivým úsekem připomínajícím kamenolom strmější terén.

V místě pojmenovaném Wiesinger Eck se poprvé setkáváme s ocelovými lany. Následuje výstup po kovovém schodišti Hans-Pumberger-Band. Cesta dál se ubírá klikatým terénem v řídkém lese. Ve výšce 1263 m na nás čeká lavička, u které vybalujeme svačinu a doplňujeme energii a tekutiny. Po sundání batohu ze zad naplno pociťuji nevýhody bavlněného trika - sebemenší poryv větru nebezpečně ofukuje mokrá záda. Vyrážíme dál. O 45 minut později a necelých 200 metrů výše přicházíme k druhé a zároveň poslední lavičce. Nyní se nacházíme v místě, kde stromy začínají pomalu ustupovat kleči. Místy už je povzbudivě vidět chata Welser Huette, která se zdá být celkem blízko, ale cesta k ní ještě nějaký čas zabere. Vycházíme na kamenné pole. Postup mezi kamením nám zpestřuje svislý žebřík, místo samotné ale není nějak moc nebezpečné. Konečně přícházíme k chatě Welser Huette.

Naší čtyřčlennou skupinku rozdělujeme do 2 týmů. Mužská část vyráží zdolat vrchol, dámy jsou smířeny s pokusem dojít co nejdál. Po chvilce vylézáme 2 svislé žebříky a procházíme kamenitým terénem plným děr, kde si musíme dávat pozor na bezpečné došlápnutí. Míjíme balvan, na němž je značená odbočka doprava na zajištěnou cestu Tassilo Klettersteige. Zlomovým bodem celého výstupu je zřejmě část trasy v okolí žebříku Hansbauer Band. Dál už je terén celkem pohodový. Postupně procházíme okolo rozcestníků - ve výšce 2010m, 2122m a naposledy 30 minut před vrcholem ve výšce 2460m. Na posledním úseku si ještě musíme dávat pozor při postupu po hřebeni, kde se míjíme se skupinkami vracejícími se z vrcholu. Ve 14:45 je nejvyšší vrchol pohoří Totes Gebirge - Grosser Priel - náš.


Časová osa:

07:20 odchod z parkoviště u chaty Almtaler Haus (714m)
11:40 chata Welser Huette (1740m)
14:45 dosažení vrcholu Grosser Prielu (2515m)

18:00 návrat na chatu Welser Huette, konzumace fazolový polívky (4,50€), pivka (3,90€) a odchod na 4 místný pokoj s nádherným výhledem (pro nečleny Alpenverein za 16€)

08:00 cesta zpět
11:45 příchod na parkoviště

grosser_priel_2010.gpx
grosser_priel_2010.kml
fotoalbum
video


Zobrazit místo Grosser Priel 2010 na větší mapě

Žádné komentáře:

Okomentovat